top of page

Copywriting - Zlata pravila za večjo odzivnost uporabnikov

Pri pisanju besedil boste naleteli na veliko pravil in usmeritev. Ah, boste rekli, spet pravila! Pa naj vas spodbudim, saj veliko njih že poznate, prav tako njihovo vrednost. Bistvena pri vsem pa je disciplina, tako kot pri dobrem treningu - potrebno jo je vzdrževati.

Kot je rekel slavni etiopski dolgoprogaš in vrhunski športnik Heile Gebrselassi, so za zmago potrebne tri stvari: disciplina, trdo delo in pred vsem tem - predanost. Ta predanost je ključna sestavina in le ona vas bo ohranjala vedno učeče se in pozorne na detajle, zaradi katerih boste potem beležili zmage pri vašem poslovanju. Zaradi katerih boste izkoriščali vaš polni potencial za promocijo in prodajo.

Zlata pravila za večjo odzivnost uporabnikov je potrebno 'vzdrževati' tudi v vaših besedilih, imeti je potrebno določeno disciplino za njihovo dosledno uporabo, kar pa se trdega dela tiče - tu ni dvoma - brez tega se v sodobnem poslovnem okolju sploh ne da.

Čas - naj ne bo vaš tihi nasprotnik!

Vsi vemo, kako gre pri znanju. Če ga ne prakticiramo, to izzveni. Včasih nas čas, ki prehitro teče, enostavno prisili do tega, da se uporabnikom oziroma kupcem prehitro napiše besedilo ali jim razpošlje novico. Zaradi pritiska časa se izpuščajo bistvene sestavine dobre komunikacije, ki povečuje povezovanje podjetja in uporabnikov ter s tem priložnosti za pridobivanje novih ali ohranjanje zvestih kupcev.

Če boste imeli ta zlata pravila za večjo odzivnost vedno blizu sebe - kaj vas stane, da si jih prepišete v vaš mobilni telefon - verjetnost za zmage in zadetke v polno bo veliko večja!

Saj poznate to pesem, kajne?

Zlata pravila za povečevanje odzivnosti bralcev

  1. Personalizacija Če je le mogoče, naslovite vašo pošto, e-mail, novice na ime vašega uporabnika ali kupca - ljudje težko spregledamo svoje ime ali svojo podobo. Sodobna tehnologija vam omogoča personalizacijo brez težav, zato je ne puščajte vnemar. Ko boste zbirali podatke o vaših uporabnikih, bo uvodoma delo bolj dolgotrajno, a učinki besedila bodo imeli tudi do 6-krat večji uspeh pri povezovanju in prihodkih (Amy Gesenhues, Marketing Land). Do 70% podjetij tega učinkovitega orodja še vedno ne uporablja - zato ga dajte vi in se takoj lansirajte med najboljših 30%!

  2. Targetiranje - sporočila pošljite primernim uporabnikom in potencialnim kupcem Ta naslov zveni že kot stara plošča - a vendar, to dejstvo pač ne bo nikoli dovoljkrat povedano. Ne izgubljajte časa (in denarja) tako, da boste napisali besedilo namenjeno izbranemu segmentu uporabnikov oz. kupcev, poslali ali oglaševali pa ga boste povsem drugemu segmentu. Če še naprej ponavljate to napako, zaman razmišljate o boljši ali vsaj drugačni prodaji.

  3. Velelniki (vendar le tisti prijazni) Gradite povezovanje, iščete odzivnost. Pri masi informacij smo uporabniki preveč zasuti s preštevilnimi podatki. Uporabniki želimo jasna sporočila, če ne že kar konkretne usmeritve. Pridobite več uporabnikov z natančnim navodilom vašim bralcem in uporabnikom. Uporabljajte velelnike, besede, ki narekujejo akcijo (npr. sledite, komentirajte, posredujte, delite s prijatelji, vprašajte, napišite, izberite, glasujte, povejte nam ipd.).

  4. Vizualizacija Skrbite za vizualizacijo in si izborite oglede. Slike, gif-i, video vsebine - večino vaših objav naj spremljajo slike, kajti vaša dinamična vizualizacija bo kar 'štrlela' ven iz množice objav, oglasov, člankov, emailov in sporočil. Dinamični vidik privablja nove bralce in uporabnike. Ali ste vedeli, da se dnevno na Facebooku objavi kar 350 milijonov slik, skupaj jih je že 250 milijard!

Foto: Dare to be different

  1. Emoji-ji so odkritje desetletja Podobice vseh vrst (sončki, roke, obrazi, živali…) dajejo glas in izraz vašemu besedilu. Seveda želite ostati resni, vendar vsak bralec bo dovolil otroku v sebi, da se malo poigra, kajne? :-)

  2. Klic k akciji (CTA – Call to Action) Klic k akciji je obvezen pri vsaki promociji izdelka ali storitve podjetja. Zapomnite si, cilj je vedno prodaja – od nje živite. Zato naj bo poziv bralcem in bodočim kupcem k akciji jasen in spodbuden; povabite jih v klub, naj pristopijo na vaše družbene profile, naj vas obiščejo na spletni strani, se naročijo na obvestila oz. novice, naj vas pokličejo, naj naročijo, naj … nekaj res morajo storiti! Tako daleč ste že prišli s svojimi prizadevanji. Ob koncu besedila (pa tudi že vmes) spodbujajte k akciji.

  3. Merjenje učinkov - vedno bodite pozorni in merite odzive Danes je analitika na voljo brezplačno praktično pri vseh aplikacijah. Bodite zato pozorni na to, kako se uporabniki odzivajo na vas, vaše objave, oglase, kako komentirajo, kako reagirajo, katere povezave odpirajo... Od uporabnikov boste največ izvedeli o vas in učinkovitosti vašega besedila. Ko boste sledili vaše bralce, boste njihovim reakcijam lahko prilagajali bodoča sporočila, oglase, besedila in klice k akciji. Ta točka je 'it's a must!'.

  4. Dobra zgodba je vaš najboljši prodajalec Pravzaprav bi jo morali navesti na prvo mesto. Dobra zgodba je tista, ki prinaša čustveno komponento besedilu in je zato obvezna. Dobre zgodbe so bile navdih največjim umetninam. Če menite, da je to težko, začnite spremljati življenje, kot ga spremljajo stand-up komiki. Oni opazujejo povsem vsakdanje dogajanje in ga karikirajo. Nato iz njega naredijo zabavno zgodbo. Ni tako težko, kot si predstavljate. Poskusite, začnite gledati na svet kot pisec, umetnik. Pa še zabavno je. Vaša dobra zgodba naj bo zanimiva, tâka, ki deluje na sprožilce navdušenja. Kupci kupijo najprej dobro zgodbo, šele potem dober izdelek ali storitev. To je dejstvo.

  5. Po moč za spremembe V kolikor vam katera izmed naštetih veščin ne gre, se takoj obrnite po pomoč - po moč za učinkovito akcijo! Pisanje je veščina, ki zahteva znanje jezika, kreativnost v izražanju in strukturiranju besedila ter marketinško znanje. Je umetnost in znanost obenem. Če menite, da katere komponente ne obvladate dovolj, je bolje, da na tistem področju poiščete pomoč in kakovostno izpeljete zadani cilj. Najem pisca, lektorja ali kreativnega marketinškega strokovnjaka je cenejši, kot pa izgubljene priložnosti, uničen dosedanji trud in izguba potencialnih kupcev.

Spletna skupnost, tehnologija in družbena omrežja se razvijajo s svetlobno hitrostjo. Le blagovne znamke, ki sledijo spremembam in ohranjajo disciplino pri skrbi za povečevanje odzivnosti bralcev in kupcev, bodo konkurenčne v prihodnosti. Zmagovalni oder je majhen in le detajli ustvarjajo relevantne razlike, ki vodijo do njega. Bon voyage ;)


Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page